Den 1 juli kom nya bestämmelser för märkning av färgad diesel. Förändringen innebär att vi pausar försäljningen av blå stöldmärkning av bränsle.

Den 1 juli i år kom nya bestämmelser för märkning av färgad diesel. Enkelt förklarat kommer lågskattad diesel byta färg från grön till blå – och till slutet av 2024 ska den gröna ha fasats ut helt. Från och med den 18 januari nästa år får dock endast den blå användas om man ska ha rätt till skattenedsättningar.  
Bakgrunden är en översyn på EU-nivå där man kommit överens om att förbjuda det tidigare gula märkämnet som gjorde bränslet grönt. Anledningen till detta är en harmonisering inom medlemsländerna. 
Detta får samtidigt konsekvenser för Skogsentreprenörernas försäljning av blå stöldmärkning för diesel: 
– Förändringen innebär att vi nu stoppar försäljningen. Samtidigt tittar nu vår leverantör på lösningar med att färga med en ny kulör, säger Skogsentreprenörernas Kolbjörn Kindströmer i en kommentar. 
Enligt Titti Campalto på Skatteverket kommer det även i fortsättningen vara lagligt att färga om bränslet i en annan färg för att göra det mindre attraktivt att stjäla bränsle: 
– Att tillsätta en egen färg till ett omärkt bränsle, som vi uppfattar att ni inom skogen gör, är inget som påverkas av de ändrade reglerna eftersom det rör märkt bränsle och ni hanterar troligtvis omärkt bränsle. Det som är otillåtet är att avlägsna de märkämnen som används.

Undrar du något?

Kontakta oss gärna