DEBATTREPLIK

På skogen.se läser jag en Wyatt Earp-hälsning från professor Rolf Björheden, Skogforsk. https://www.skogen.se/nyheter/guldrush-i-vilda-vastern

Han tycker sig ha hittat en kastad handske.

Smickrande nog är hälsningen riktad direkt till mig, som vore jag Billy the Kid med hela vilda västern för mina fötter. Björheden har läst mitt ”sista ordet” i decembernumret av tidningen där jag ganska godmodigt kommenterar att vi, skogsbruket, behöver ta mer aktiva immaterialrättsliga hänsyn i vår datahantering. Björheden sammanfattar mitt påtalande som ett överdrivet revolverviftande, med stor risk för förlupna skott och utfärdar också en varning för onödiga kamerala rikoschetter.

Jag är ingen happy trigger till vardags men… satte jag trots allt en kula i en öm professorstå?

Skogforsk bedriver mycket, och bra, forskning om entreprenadens särskilda utmaningar. Rimligt, med tanke på att hela det operativa skogsbruket idag vilar på just – entreprenad.

Entreprenad innebär att två från varandra fristående företag ska mötas i en så genomtänkt överenskommelse som möjligt. Man ska reda ut VAD som skall göras, VEM som skall leverera vad och till vilken ersättning. Det är sannerligen inte som att köpa äpplen på ICA. Desto viktigare att vi hjälps åt.

I tider av sofistikerade skogsmaskiner, drönare och GPS:er är det tydligt att det inte längre bara volymer och maskintimpriser som måste avtalas i skogsentreprenaden, inte bara timmer och kapital som ska byta ägare. Den data vi idag skapar och förädlar i skogsbruket är en värdefull tillgång, må vara immateriell, som också måste hanteras med seriositet och korrekthet. Vi måste reda ut vem som ska ha vilken data och varför. Det är mycket viktigt att vi gör rätt, så att vi även fortsättningsvis kan ha ett effektivt och konkurrenskraftigt skogsbruk.

Skogforsk, vårt gemensamma forskningsinstitut, förestår sedan länge sekretariatet för StanFord, dvs den helt centrala standard på vilken all maskindata skrivs. Ur denna data skapas information som är intressant och viktig för många. På frågor om vilka immaterialrättsliga hänsyn som hittills tagits i StanFord-utvecklingen blev svaret [fritt översatt] ”Det har vi inte ägnat en tanke”. Nähä.

Skogsentreprenörerna vill härmed påpeka att det är hög tid att göra det nu. Det riktigt tunga artilleriet står nämligen inte vi för, det gör datainspektionen. Att åsidosätta den personliga integriteten är dyrt redan under PUL och kostar hela cowboy-skjortan för både små och stora företag då GDPR träder i kraft i maj.

Mitt uppdrag är inte att skjuta skogsbruket i sank vilket man kan lockas att tro om man läser Björhedens inlägg. Tvärtom. Skogsentreprenörerna arbetar mer fokuserat än nånsin för att skapa ett modernt, seriöst och effektivt skogsbruk – i samverkan med de andra viktiga aktörer som branschen består av. Vi, liksom alla andra, vill och måste bidra med vår expertis och våra spaningar då vi i en föränderlig värld formar framtidens skogsbruk. Jag förutsätter att det uppskattas.

Revolverdueller i gryningen är inte my way of living. Handsken som Rolf Björheden tror sig ha hittat är nån annans.

Jag har som vanligt mina – arbetshandskar – på.

 

Anna Furness, vd Skogsentreprenörerna

Undrar du något?

Kontakta oss gärna